Mindful Nature Run&Walk is ook anders voelen, je anders gaan voelen

;

Mindful Nature Run&Walk is ook anders voelen, je anders gaan voelen

Dit was ik vroeger, sportend

foto-punaisaDaar heb ik maar een punt achter, en een punaise op gezet. Ik was moe en bleef maar wegrennen. Ging van adrenaline-shot naar suiker-kick, allemaal kort hoog oplaaiende strovuren, tot de volgende dip. Ook legde ik mezelf mezelf schema’s op, om aan verwachtingen te kunnen voldoen, door imponeerdoelen te halen. Voor de buitenwereld.

Binnenwereld, ontdekken
Nu, met Mindful Nature Run&Walk is mijn binnenwereld aan het woord. Samen met mensen die zo op mijn pad komen, laat ik gevoel weer toe, contact met dat wat in me leeft en, ja, van nature klopt: via mijn eigen ademhaling, via mijn eigen hartslag, via mijn eigen houding, zelfs ook via mijn eigen oogopslag. Dingen die ik allemaal al bij me heb, van nature meegekregen. Geen uitwendige hulpmiddelen, in de vorm van een opkikkerende persoon, pil, plaats.

Wijs, spreiden
In een opleiding (Runningtherapeut) heel snel na mijn sportjakkerfase leerde ik dat ik mentaal piekerend of imponerend vooral mijn neo-cortex-hersendeel activeer. Leg het brein aan de monitor en dan licht dat neo-deel op. ‘Te lang achtereen oplichten’ blijkt sluipend langzaam vermoeiend, uithollend te zijn. Gelukkig vernam ik dat contact met je gevoel juist een ander breindeel laat oplichten: je emotionele brein. Dus ga naar je gevoel en je ontlast je piekerbrein? Wijs spreidingsbeleid, dus, mechanisch zelfs slim. Dat gelooft zelfs mijn analytische brein graag.

Hart, voelen
De gevoelswereld leek me eng en niet serieus te nemen, maar levert me nu met Mindful Nature Run&Walk zulke mooie nu-geniet-momenten op: ik heb het er nóg over! Ik meen het: zelfs bij het voelen van mijn hart legde ik dat hart eerst mijn wil op. Hard drukte ik daar mijn hand erop, op dat hart, daar ergens onder die ribben. Ik porde, want ook voelen moest snel, maar nee, geen hartslag, vertwijfeling, en zacht zuchtte mijn lichaam. Die zucht, hè, die viel me toen opeens zó op. Ik herhaalde haar, en zo waar: mijn hand ontspande zo, dat het hartgeklop, de drukgolven, vanzelf, mijn geopende, handporiën, of zo, in mochten. Ontspannen komen die drukgolven vanzelf en dát voelt pas goed. Wil je dat ook?

Maan, kijken
Jarenlang, bij het kijken naar de volle maan, want ik wist dat dat wat was, tuurde en tuurde ik, en wel zo, dat ik heel snel weer de slimste en scherpste van de klas kon zijn – dat waren nog eens tijden 🙂 – door er de leukste opmerking over te maken. Al turend dwong ik mijn ogen dichter en dichter naar de maan toe. ‘Waarom had ik nou geen ogen op tunneltjes, om doorheen te kijken?’ Nu gebruik ik mijn ogen weer als de ontspannen bolletjes die ze van nature zijn, en zie: alle lichtgolven van de maan landen vanzelf op mijn netvlies, net zo snel. Sterker nog: ontspannen zie ik alles minder gekokerd, vernauwd, beperkt; bij een Mindful Nature Run&Walk komt schoonheid bij mij binnen.

Natuur, voelen
Laatst liepen we te oefenen hoe je één voor één, los van elkaar, je zintuigen inzet, als via een schakelknop. Op een gegeven moment was het zintuig ‘gevoel’ aan de beurt. Het lukte en het was alsof ik deel van de omgeving was. Dat moet wel de manier zijn waarop Indianen nu nog door het bos lopen, en wij vroeger als jager-verzamelaar de dierensporen volgden. Ontspannen magische herinnering aan een goede oude, eeuwige, herontdekte vriend. Hier heb ik minder woorden voor, dat moet je in een Mindful Nature Run&Walk voelen.

Slim, ‘on the long run’
Tot voor kort lieten mijn sociale agenda en/of mijn angst voor afwijzing – ‘zit hij nou alweer te zuchten?’ – me mijn lichaamssignalen vooral negeren, wegmoffelen. Nu heb ik mijn lichaam weer ontdekt als een betrouwbare bron van informatie. Nu ontvang ik lichaamssignalen als een wijs advies, zodat ik met mijn lichaam kan samenwerken, veel verstandiger, op de lange duur. De Engelsen hebben voor dat laatste zo’n mooie manier van zeggen, voor de hardlopers onder ons: ‘on the long run’.

contact

Daar kom je dus pas ver mee. Wise fun!

Wil je dat ook: Mindful Nature Run&Walk Den Haag.
Facebook: Mindful Run Den Haag Original
06-11 33 45 11

(Stiekem stop ik het ook in Keep Alive Tours 🙂