Mindful Nature Run&Walk Den Haag = het Blue Zone-succes-element Natuurlijk bewegen

;

Mindful Nature Run&Walk Den Haag = het Blue Zone-succes-element Natuurlijk bewegenMindful Nature Run&Walk Den Haag, okf je nou een 5- of 4-weekse of 11-maandencursus doet, of wandelend of slow joggend, of privé of in je team, het heeft veel weg van 1 van de 9 elementen die de 5 wereldberoemde Blue Zones gemeen hebben. Het is een beweeg-element dat wij Natuurlijk bewegen kunnen noemen. De Blue Zone-onderzoekers noemden het veel mooier The Shepherd’s Way of Walking.

Erachteraan? Nee, ermee!
Je kunt je de schapenherders op bijvoorbeeld Sardinië wel voorstellen. Achter hun schapen aan? Eerder met hun schapen mee, samen, in verbinding, intussen ook samenwerkend met hun hond. Contact daarmee onderhoudend. En met de natuur, onderweg, die aftastend, ook fysiek, hoe zacht, hoe ruw, hoe rijp, hoe gezond, hoe gevaarlijk, of juist niet? Met gevoel en met verstand, samen. Is het te eten, staat het er goed bij, waar is water, waar zijn andere dieren, plaatsen die voeden, die goed voelen, veilig zijn, of niet. Leg je stress in de situatie, hangt er stress in de lucht, hoe geef je die stress juist lucht, ook stress in je lijf en in je brein? Zelf lucht geven, zelf puur natuur en niet dankzij koffie/suikers/adrenaline/andere markeermiddelen/pepmiddelen zogen voor een opgelucht gevoel.

Bewust contact
Kom je iemand tegen, dan wissel je daarmee uit, al is het een kwinkslag, elkaar op de hoogte brengen, informeren, voeden. En dan, alles wat je hebt opgestoken, in vriendelijke opmerkzaamheid bewust van de onderlinge verbinding der dingen, in de natuur, tussen mensen, immers ook natuur, en meer en meer bewust van de wonderlijke schoonheid waar we zo vaak aan voorbijgaan, gewoon voor onze voeten als je het ziet, en dan dus, alles wat je hebt opgestoken, rapporteren aan onze stam, onze vrienden, collega’s, relaties.


Avontuurlijk

Alsof je tijdens een Mindful Nature Run&Walk Den Haag ook een scout voor je stam bent geweest, een avontuurlijke, die het aandurfde om ook wat van het pad af te gaan, en juist daardoor iets nieuws leerde, of iets ouds weer besefte. Lichamelijk, van binnen, op goed gevoel. Feel-good-places, buiten je en binnen in je.

Positief
Doordat je associatie met bewegen positiever wordt, in de zin dat je drempel daartoe lager is geworden, dat je er minder dan eerst tegenop ziet, met minder angst om moe te worden… Doordat je aan den lijve voelt dat meer en meer vrij bewegen er toch nog inzit, ondanks onze persoonlijke bedenkingen daarover tot dan toe… Door kortom meer lichamelijk zelfvertrouwen, zelf persoonlijk weer geprobeerd, verkend, veilig genoeg bevonden, bouw je beweging weer wat meer in je dagelijks leven in. Met plezier, again! Het plezier van de trap nemen in plaats van de lift, en jaaaa, daar dan toevallig een leuk iemand in het trappenhuis tegenkomen, van iemand de koffer haast uit handen nemen, van bij een verhuizing gewoon lekker kunnen helpen met samen sjouwen.


Golvend aandachtig
En dan niet in een ruk bewegen, op naar die finish, deadline, in een streep achter elkaar, want zo bewegen die herders ook niet. Het is starten en stoppen, mee met de natuur in de zin van mee met de contouren van het landschap, van het golvende pad om die bomenpartij heen, van hoe de dieren eraan toe zijn. Met kalm vertrouwen van binnen, eerst een innerlijk weten aanspreken, hoe voelt het van binnen? En zo vanzelf van jachtig opdrijven overschakelen naar aandachtig begeleiden.

(En, hoe jaag jij jezelf zoal jachtig op, anders dan jezelf aandachtig te begeleiden? De vele stopmomenten tijdens Mindful Nature Run&Walk Den Haag zijn vaak pure bezinningsmomenten, van inzicht, persoonlijk. Helemaal op een heuveltopje met uitzicht rondom, ander perspectief.)

Verrassend
Deze manier van bewegen is nu minder belastend voor je lichaam dan de aloude sportieve, prestatieve manier die je normaliter associeert met bewegen. Door de bewegingsvrijheid die je jezelf toestaat, gunt, ja door de vrije loop die je jezelf gunt, lekker in je eigen tempo luisterend naar je eigen lichaam, meer dan naar je eigen brein, snap je dat verschil (?), wordt bewegen makkelijker dan je eerst dacht. Veel mensen die aan een cursus meedoen, zijn na de eerste sessie verbaasd dat ze spelenderwijs bewegend toch verrassend meer bewegen dan ze hadden gedacht, want ‘mijn conditie is nu eenmaal slecht’.

Pauze toestaand
Dus waarom zou je die Shepherd’s Way of Walking doen, in Den Haag in de vorm van Mindful Nature Run& Walk Den Haag? Puur natuur beweegplezier met zelfvertrouwen, inclusief het vermogen om voortaan ook bewust op de pauzeknop te drukken, onderweg, op de dag, tijdens een loopsessie, loopexcursie, looptrip, looptour. En niet alleen na gedane arbeid, maar ook tijdens de arbeid. Mooi dat die pauzeknop niet alleen weten te vinden, maar ook weten te gebruiken, mooi dus dat dat ook al zo’n Blue Zone-succes-element is, waar je eerder in hoge gezondheid 100 mee wordt. En hoe dacht je dat je dan op je 90e of 80e gaat zijn? Is dat aantrekkelijk genoeg om er meer van te weten?


Herontdekkend

Ik raak er niet over uitgepraat, sorry, want wat een herontdekking van een aloude manier van bewegen en van zijn, ook nog kunnen zijn: vriendelijk opmerkzaam, voedend en dienend, ook naar jezelf, niet alleen naar dingen buiten je. Met respect. Niks kapotmaken. Leren kennen. Raken, aanraken, buigen, meebuigen. Ontmoeten, uitwisselen, starten, stoppen, zonder je banden en spieren en gewrichten zwaar te belasten. Die willen zo graag nog langer mee…. Tijdens het stoppen ventileren, oud en nieuw in je opnemen, vaak vanuit een andere invalshoek, en verrijkt weer doorgaan. En daarmee inderdaad dan terugkomen bij ‘jouw’ mensen, thuis, rapporteren aan je stam, wat je ontdekt hebt.

Brein-time-out
Intussen heb je gelopen, niet op aantal kilometers en snelheid, maar verrassend veel, maar minimaal belast, minder dan je voorheen zou hebben gedaan. Want je hebt je lichaam (toch weer iets meer) de vrije loop gegeven. En je analytische brein even wat minder aan het woord gelaten, aan het commando. Stuurknuppel wat losser stuurt beter. Goed voelend goed gevoeld goed gevoel. In een notendop.


Soft? Slim!
Niks mis mee, want het is on the long run nog slim ook. Denk aan je lichaam en brein als een machine, als een auto. Hoeveel draai-uren hoeveel over-uren? Heeft je ‘auto’ op zijn 90e al anderhalf miljoen kilometer moeten rijden, met alle slijtage van dien, of maar 800.000?
Allemaal heel herkenbaar tijdens Mindful Nature Run&Walk Den Haag. En terecht dat de eerste zorgverzekeraar over de brug is: Zorg & Zekerheid vergoedt het, want het gaat ze zorgkosten schelen. En jou.


Oppikken en ervaren kan: 

– loopsessies in Den Haag.